A zsírmáj kialakulása és az intő jelek.

Szponzorált tartalom

zsírmáj

zsírmáj

Az emberi máj nagyon sokat kibír, de tartalékai végesek. Hiába a fantasztikus regenerálódás, amire ez a fontos szerv képes, egy idő után már nem tudja felülmúlni önmagát. Ezért is fontos, hogy az olyan betegségeket, mint a zsírmáj, megelőzzük!

Bármilyen káros hatás éri a májunkat, az megpróbál ellenállni és azonnal arra törekszik, hogy ellensúlyozza a veszélyt. Azonban a regenerálódást nekünk is támogatnunk kell, valamint lehetőleg elkerülni az olyan káros hatásokat, mint amelyeket a rendszeres alkoholfogyasztás okoz. Minden egyes problémát követőek a máj szövetein hegek alakulnak ki.

A zsírmáj abban különbözik, hogy ellentétben a májzsugorral, ez esetben a sejtek zsírosodása következik be. Megint csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezért a betegségért is nagyban felelős az alkohol, amit nagy mennyiségben érdemes kerülni. Persze az is igaz, hogy nincs rá pontos magyarázat, hogy egyeseknél mitől alakul ki, másokat miért kerül el a zsírmáj.

A tünetek elég széles palettán mozognak, ezek közül szeretnénk most kiemelni néhányat. Előtte azonban az egyik tipikus tünetre mutatnánk rá, ami nem más, mint a fáradtság. Ez sajnos olyan dolog, ami sokakat érint és nem feltétlenül jelenti azt, hogy májbetegséggel küzd az illető. Persze mindig van valami ok a háttérben, és a fáradtság, valamint az étvágytalanság kombinációja, a fogyás és a gyengeség már sokkal inkább figyelemfelkeltőek.

A hasi fájdalom, duzzanat, rendellenes széklet és orrvérzés is jelezheti, hogy valami nincs rendben a májjal. Minden esetben szükség van az orvosra, hogy megerősítse a diagnózist, hiszen bármilyen betegség, ami májjal kapcsolatos, az alapos kivizsgálást igényel! A zsírmáj kezelésében fontos szerepet vállal az életmódváltás, ezért a rendszeres testmozgás, szükség esetén fogyás és persze az alkohol kerülése különösen fontos ilyenkor!